The story of my glasses

(geschreven door Jasmijn)

IMG_5842

Vandaag ga ik het hebben over hoe ik aan mijn bril ben gekomen, hoe het nu gaat en wat er vooraf ging. Sorry voor mijn vermoeide hoofd, het was heel laat en ik deed mee aan de vastenactie bij ons op school dus ik had al een hele tijd niks gegeten, maar laten we beginnen met het verhaal!

Laten we beginnen bij het begin: het hele verhaal begon toen ik op een dag tegen mijn moeder zei dat ik al een paar dagen niet zo goed zag met mijn linkeroog. Allereerst dacht mijn moeder dat het van de verkoudheid kwam, maar een tijdje later zei ik dat ik nog steeds niet goed zag. Dus maakte mijn moeder een afspraak bij de arts waar ze kunnen kijken hoe goed je kunt zien met je ogen.

Van het één komt het ander: ik werd na mijn bezoek bij de arts doorverwezen naar het ziekenhuis in de buurt, waar ze nog beter naar de sterkte van mijn ogen kunnen kijken. Daar kwamen we bij een arts met een niet uitspreekbare achternaam, maar in de wachtkamer werd hij  ‘couscous’ genoemd.

Zo zien de oogpleisters eruit

Naar de de  oogarts: ik werd alweer doorverwezen, dit keer naar een arts die gespecialiseerd is in de ogen van kinderen. Al snel werd besloten dat ik waarschijnlijk op latere leeftijd een slapend oog heb gekregen. Daarom ben ik ook mijn hele jeugd door alle testen heen gekomen die je krijgt in de kleuterklas. De ‘couscous’ oogarts had de moed al opgegeven, omdat op mijn leeftijd (11 à 12 ) je oog niet veel meer kan verandere. Toch ging ik met van die veel te lelijke oogpleisters aan de slag om toch nog te proberen om mijn oog te trainen. Het was streven naar 70% à 80% zicht met m’n linkeroog.

Met de pleisters: ik moest beginnen met 2 uur, elke dag van de week. Ik moest daarbij dus mijn goede oog afplakken. Daarna ging het zo goed dat ik door mocht met elke dag van de week 1 uur. Toen ik daarmee klaar was zei de arts dat het zo goed ging dat ik nu nog maar 2 dagen in de week 1 uurtje de pleisters op moest. Dat vond ik geweldig, omdat ik hoorde dat het zo goed ging terwijl ik eigenlijk al veel te oud ben. Toen ik definitief mocht stoppen met de pleisters was ik dolblij! Eindelijk hoefde ik die jeukende rotpleisters niet meer op mijn oog, want ja, jeuken deden ze..

In die periode kreeg ik ook mijn eerste bril. Die heb ik nu in totaal 2 jaar gehad. Ik heb nu net een nieuwe bril omdat hij te klein werd, ik hem niet meer mooi vond en het ook een kinderbril was.

IMG_5834

Zo zag mijn oude bril eruit. Ik heb een sterkte van +3 & +0,5 aan m’n ogen. Links is het slechtst van de twee.

IMG_5837

IMG_5848

Ik had al snel een enorme hekel aan mijn bril en ik zei al een aantal maanden dat ik heel graag lenzen wilde hebben. Nu is het zover, na heel lang gewacht te hebben. Ik heb eindelijk een paar testjes gedaan bij de opticien op het dorp en heb ik nu een week mijn lenzen.

IMG_5821

Dit is mijn lens

Het inbrengen van de lens gaat nog moeilijk maar gaat wel steeds makkelijker, ik kan natuurlijk niet mijn lenzen voor altijd inhouden, dus besloot ik om een nieuwe bril te kopen. Hij is heel anders dan de andere bril en ik hoop dat jullie hem leuk vinden staan, maar ik ben er heel blij mee.

IMG_5842

IMG_5844

IMG_5847

Dit is mijn bril nu! Ik heb een nieuwe sterkte, namelijk +3 & +1, m’n rechter oog is inmiddels iets verslechterd. Inmiddels is mijn vertelt dat ik een cilinderafwijking van 1,75 heb. Dat is best veel..

IMG_5851

Ook brillen en lenzen worden vies, dus die moet je schoonmaken. Er zijn verschillende manieren om brillen schoon te maken.

Zo heb je bijvoorbeeld een vochtig doekje (links achter het flesje) daarmee poets je de bril en dan ben je klaar, maar je hebt ook een droog doekje (waar het flesje opstaat), die is van een bepaald soort stof gemaakt, maar werk hetzelfde als vochtige doekjes en heeft ook hetzelfde resultaat. Ik heb nu net nieuw een soort spray die je op de bril spuit en vervolgens over het glas verdeeld met een 100% katoenen doek. Die gebruik je alleen als je bril helemaal onder de vlekken en vingerafdrukken zit.

IMG_5816

Maar ook lenzen moeten natuurlijk worden schoongemaakt en worden opgeborgen. Het schoonmaken doe je als volgt: je legt de lens in je hand en doet er wat lenzenvloeistof bij en dan zet je het topje van je vinger in de lens. Je haal de lens door de vloeistof. Je kunt lenzen natuurlijk niet los op je bureau laten liggen, daarom doe je ze in een speciaal bakje die vol zit met lenzenvloeistof. Je moet de lenzenvloeistof in het bakje iedere dag vervangen ook als je de lenzen niet gedragen hebt. Anders heb je risico voor uitdroging of beschadiging van de lenzen.

Zo, dat was het hele verhaal achter mijn bril en lenzen ik hoop dat jullie het leuk vonden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s